Enerjisa Enerji liderliğinde ‘Better Future’ platformu kuruldu
Enerjisa Power liderliğinde kurumların oluşturduğu verimlilik için ‘Better Future’ platformunun tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Kamu, iş dünyası, akademi ve sivil toplumdan birçok paydaşın da yer aldığı platformun lansman toplantısında Türkiye’deki işletmelerin verimlilik raporu ve Türkiye Getiri Haritası kamuoyu ile paylaşıldı.
Enerjisa Enerji, Türkiye’nin ekonomik verimliliğine katkıda bulunmak amacıyla ‘Better Future’ platformunun kurulmasına öncülük etmiştir. Platforma destek veren ve danışma kurulunda yer alan kurumlardan; TC Enerji ve Olağan Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Türkiye ekonomiAraştırma Vakfı (TEPAV), TÜBİTAK MAM, İTÜ Güç Enstitüsü, Sabancı Üniversitesi İklim, Güç ve Çevre Araştırma Merkezi (IICEC), Güç Verimliliği Derneği (Enver) ve Tiyatro Kooperatifleri.
“ÇEKİCİ BİR SLOGAN OLARAK KULLANMAK YERİNE, BETON ADIMLAR ATMALIYIZ”
Platformun lansman toplantısında açılış konuşmasını yapan Enerjisa Power Yönetim Kurulu Başkanı Kıvanç Zaimler, “Enerji branşının odak noktalarından biri olan güç yoğunluğu, birbiriyle tam bağlantılı bir kavramdır. Bu nedenle enerji sektörünün yönetim kurulu başkanı Enerjisa Power’ın bu platforma liderlik etmesini çok anlamlı buluyorum.Sadece iklim krizini tartışmak, yıkıcı teknolojiler geliştirmek yerine paydaş olarak değerli ve ilginç adımlar atmalıyız, değerli sloganlar kullanmak veya birçok paydaşa ilham vermek yerine önemli ve cazip adımlar atmalıyız.Şirketimizin katkılarıyla somut adımlar atacak olan “Better Future” platformu hepimizi çok heyecanlandırıyor.Hepimiz beton inşa etmek. bu platform aracılığıyla öne çıkan ve bu projelerin hayata geçirilmesinde Enerjisa Power olarak liderlik edecek tüm paydaşların ortak çalışması sonucunda Türkiye’nin ekonomik verimliliğine yönelik projeler üretmektedir. Ayrıca projelerle ilgili yeni finansman mekanizmaları ve işbirlikleri arayışında olacağız. Nihayetinde amacımız A Smoother Future platformunun kendi ayakları üzerinde duran aktif bir sivil toplum temsilcisi haline gelmesidir” dedi.
“AMACIMIZ DAHA VERİMLİ BİR GELECEĞE KATKIDA BULUNMAKTIR”
Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar, “Türkiye’nin en değerli gündemlerinden biri olan cari açığın düşürülmesi için verimlilik kavramı en değerli konulardan biri. Cari hesabın en büyük bölümünü oluşturan elektrik branşı” dedi. açığı, bu alanda büyük bir sorumluluk taşımaktadır.Bu amaçla kurmayı hayal ettiğimiz “Better Future” platformu, bugün hayallerimizin ötesinde birçok değerli paydaşın katkı sağladığı bir yapıya dönüşmektedir.
Platformun çözüm ortağı IDEMA Kurucu Ortağı Dr. Ali Ercan Özgür ise yaptığı konuşmada, “Daha iyi bir gelecek için Enerjisa Enerji, TBWAİstanbul ve IDEMA olarak uzun soluklu bir projenin ilk adımlarını atmış bulunuyoruz. Hazırladığımız Türkiye Verimlilik Araştırma Raporu’na göre Türkiye’de işletmeler verimliliğe önem veriyor ancak verimlilikten bekledikleri asıl fayda, inovasyon odaklı bir proje ile maliyetleri düşürmek ve rekabet güçlerini artırmak. Getiri Haritası ve Getiri Raporu, danışma kurulu uyumluluğu ve çevrimiçi platform tasarımı. İşbirliğimizi sürdürerek ülkemizin çevresel, ekonomik sürdürülebilirlik ve verimlilik odaklı kalkınma serüvenine katkı sağlayacağımıza inanıyoruz.”
Türkiye VERİMLİLİK HARİTASI VE VERİMLİLİK ARAŞTIRMALARI RAPORU YAYINLANDI
Platformun ilk somut uygulaması olarak Türkiye’deki işletmelerin verimlilik açısından mevcut durumunu, önceliklerini, gelecek beklentilerini ve risklerini ortaya koyan kapsamlı bir araştırma yayınladı. 18 farklı il ve 12 departmandan 1.249 işletmenin katıldığı araştırmanın sektörel ve bölgesel analizlerini içeren Türkiye Getiri Haritası yayınlandı. Araştırma ve haritalama sürecinde, ekonomi, güç ve sürdürülebilirlik konularında uzmanlaşmış akademisyenlerden oluşan bir heyet, bağımsız bir araştırma şirketi ile birlikte çalıştı.
RAPORDAKİ BULGULAR
Raporda yer alan bazı tespitler şöyleydi:
“Verimlilik artırma girişiminde bulunan işletmelerin oranı yüzde 22 iken, büyük ölçekli işletmelerde bu oran yüzde 17’ye düşüyor.
İşletmeler verimliliğe önem verirler ancak verimlilikten bekledikleri asıl fayda maliyet düşürme ve tasarruftur. Bu nedenle, inovasyona dayalı rekabet edebilirliği verimlilik yoluyla artırma perspektifi artık gelişmemiştir.
Malzeme tasarrufu, atık azaltma ve geri dönüşüm alanları, şirketlerin kaynak verimliliğine odaklanma çabalarına öncülük etmektedir.
Verimlilik için ilk müdahale alanlarından biri bilgi analitiği yönetimi olabilir. Çünkü şirketler analiz araçlarına yatırım yapsalar da bilgiyi aktif olarak analiz edemiyorlar ve bu da bir verimsizlik döngüsüne yol açıyor.
Çevresel eylemlerin maliyeti (plastik kullanımının azaltılması, karbon yönetimi ve atık yönetimi) kayda değer bir dezavantaj olarak görülmemektedir. Bu durum, işletmelerin finansmana erişimi olduğunda bu eylemlerin maliyetlerini sorun olarak görmeden faaliyete geçebilecekleri şeklinde yorumlanabilir.
Müşterilerden gelen talepler veya takviyeler daha verimli olabilmek için en faydalı konu olarak görülse de uygun finansman imkanları hakkında bilgi verilmesi, hibeler, krediler ve kaynak verimliliği analizleri verimliliği sağlayacak ana kaynaklar olarak karşımıza çıkmaktadır.