Kredi notumuzu nasıl yükseltebiliriz? Uzmanlar açıkladı
Kredi çekmek istediğinizde bankalar şahısların ya da firmaların kredi notuna dikkat ederler. Kredi notu olarak da bilinen kredi notu, kişilerin finansal kurum ve kuruluşlarla olan bağları ve finansal güvenilirlikleri değerlendirilerek belirlenir. Peki, kredi notunuzu yüksek tutmak için neler yapılabilir? Kredi notu hangi durumlarda düşer? Karşılaştırma sitesi encazip.com’un kurucusu ve tasarruf uzmanı Çağada Kırmızı, kredi notunuzu yüksek tutmak için tekliflerde bulundu.
Ev, araba almak istediğimizde ya da acil bir ihtiyacımız olduğunda kredi başvurusunda bulunabiliriz. Ancak ne kadar faizle ne kadar kredi alınabileceği kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Bunun nedeni kredi notudur. Kredi notu olarak da bilinen kredi notu, kişilerin finansal kurum ve kuruluşlarla ilişkileri ve finansal güvenilirlikleri değerlendirilerek belirlenir. Kredi Kayıt Ofisi’nin (KBB) 2014 yılında oluşturduğu platform Findeks’ten kredi notunuzu öğrenebilirsiniz. Ayrıca kredi notunu tüm finans kuruluşları da görebilmektedir.
Borç geri ödemesindeki gecikmeler kredi notunuzu düşürür
Kredi notunun hesaplanmasında dört ana faktör vardır ve kredi notu buna göre belirlenir. Yüzde 45’inde ise “geri ödeme alışkanlığı” etkili oluyor. Orandan da anlaşılacağı üzere en değerli unsur ödeme alışkanlığıdır. Ödemeleri zamanında ve düzenli yapmak kredi notunu yükseltir. Borçların ödenmesinde gecikme veya temerrüde düşme kredi notunuzu düşürür. Yüzde 32’de “cari mali hesap ve borç durumu” inceleniyor. Daha önce kullanılan kredilerin nasıl kapatıldığı ve devam eden kredi veya teminatlarınız dikkate alınarak limitler dahilinde hesaplamalar yapılır. Bunun yüzde 18’i “kredi kullanma yoğunluğu”. Daha sık kredi kullananların kredi notu yükselirken, daha az kullananların kredi notu düşüyor. Bunun yüzde 5’i “yeni alınan krediler”. Yakın zamanda kredi puanınızı hesapladığınız tarihte kredi çektiyseniz bu durum kredi notunuzun düşmesine neden olabilir.
Dokuz büyük bankanın ortak olduğu Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) iştiraki Findeks’in belirlediği kredi notu, 1 ile 1900 arasında hesaplanıyor. En düşük puan 1 iken, en yüksek puan 1900. Findeks’e göre kredi notunuz 1 ile 699 arasındaysa ‘çok riskli’, 700 ile 1099 arasındaysa ‘orta riskli’, 1100 ile 1499 arasındaysa ‘düşük riskli’, 1500 ile 1699 arası ise ‘iyi’, 1700 ile 1900 arası ise ‘çok iyi’dir. kategoride yer almaktadır. Bankalardan rastgele kredi alabilmek için en az 1100 kredi puanınızın olması gerekmektedir. Ülkü kredi notu 1500 puan ve üzeridir. Kara listede değilseniz borç ödemelerinizi sistemli bir şekilde yaparak 1-6 ay gibi bir sürede kredi notunuzu yükseltebilirsiniz.
Kullanılmayan banka hesapları kredi notunuzu olumlu etkiler
Karşılaştırma sitesi encazip.com’un kurucusu ve tasarruf uzmanı Çağada Kırmızı, kredi notunu yükseltmek isteyenlere şu tekliflerde bulundu:
“Kredi notunun yükselmesindeki en büyük etken borçların ödenmesidir. Bu nedenle kredi notunu yüksek tutmak isteyenlerin borçlarını düzenli bir şekilde, vadelere dikkat ederek ödemelerinde fayda var. Borcunuz varsa temerrüde düşmeden/takipsiz olarak kapatmaya özen gösterin. Düzenli ödemelerle kapatılan borçlar kredi notunu yükseltir. Birine kefil olurken dikkatli olunmalıdır. Borçlarını güvenli, zamanında ve sistemli bir şekilde ödeyecek olanlara kefil olmak kredi notunu yükseltecektir. Hepsini kullanmasak da birçok farklı banka hesabımız olabilir. Kullanılmayan banka hesaplarını kapatmakta da fayda var. Çünkü kullanılmayan banka hesaplarını kapatmak kredi notunuzu olumlu etkiler.
Kredi kartlarınızın limitlerinin gelirinizle orantılı olduğundan emin olun. Orantılı olarak kredi kartı kullanmanız kredi notunuzu olumlu yönde etkileyecektir. Fatura borçlarının düzenli ödenmesi veya otomatik ödeme talimatı, kredi notunuzu olumlu yönde etkileyecektir. Kredi kartı ekstrelerinde asgari ödeme tutarı yerine ekstre tutarının tamamının ödenmesi kredi notunu yükselten noktalardan biridir. Kredi notunuzu yükselten etkenlerden biri de sık sık kredi kullanmaktır. Kredi notunuzu yükseltmek için belirli dönemlerde düşük fiyatlar ve kısa vadeli ihtiyaç kredisi kullanabilir ve geri ödemesini düzgün bir şekilde yapabilirsiniz. Bu da kredi notunuza olumlu yansıyacaktır.”