Sağlık

Sıcak havalarda nasıl beslenmeliyiz?

Zübeyde ÖZLÜ – Herkes Duysun / BURSA (İGFA) –Bir süre çok sıcak havalarla mücadele etmek zorunda kalan Türkiye’de vatandaşlar, yoğun güneş çarpmalarına maruz kalmaya başladıktan sonra bu sıcaktan korunma yöntemlerini ve etkilerini araştırmaya başladı.

Aşırı sıcaklarda insanların serin yerlerde ve gölgede kalmalarının önemine vurgu yapan Uzman Diyetisyen Merve Bahtiyar, kalp, tansiyon ve şeker hastalarının bu duruma ekstra dikkat etmesi gerektiğinin altını çizdi. 60 yaş ve üstü, hamileler ve küçük çocuklara öğle saatlerinde fazla dışarı çıkmamalarını tavsiye eden Bahtiyar, “İlaç kullananları sabah veya akşam saatlerinde dışarı çıkmaları konusunda uyarıyoruz. öğlen rezidans.” söz konusu.

“SICAK HAVA VÜCUT SICAKLIĞINI ARTIRIR”

Sıcak havanın vücudun direncini artırdığına değinen Bahtiyar, insan vücudunun vücut içindeki ısı ile vücut dışındaki ısı arasında bağlantı kurmaya çalıştığının altını çizdi.

Mineral kayıplarını önlemek için günde bir gazlı içecek tüketilmesini öneren Bahtiyar, “Soğuk su yerine ılık su tüketilmesini öneriyoruz. Çünkü çok sıcak havalarda soğuk su içildiğinde dışarıdaki sıcak hava vücut ısısını yükseltiyor. Daha sonra vücut ısısı yükseliyor.” , soğuk su içildiğinde organlara ve damarlara zarar verebiliyor, bir anda soğutmak istediğimiz için vücut kendi sıcaklığını korumakta zorlanıyor.” dedi.

SICAK HAVALARDA EN ÇOK NE TÜKETİLMELİ?

Sıcak havalarda su tüketimine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Merve Bahtiyar, bu sıcak havalarda sıvı içeriği yüksek işlerin daha çok tercih edilmesi gerektiğini belirterek, suyun bu listenin başında olması gerektiğini söyledi. En az 2 ila 2,5 litre su tüketilmesi gerektiğini belirten Bahtiyar, “Dışarıda çok vakit geçiriyorsak en az 3 litre tüketilmeli. Tansiyon dengesini sağlamak için ara öğün tüketebiliriz. Ayranşı gibi soğuk çorbalar tüketilmelidir. Kısacası daha akıcı bir odakla ilerliyoruz. Sıcak havalarda vücut çok fazla sıvı kaybettiği için sıvı içeriği yüksek besinlerin tüketilmesini öneriyoruz. Çilek, kavun, karpuz ve şeftali gibi meyvelerin tüketilmesini öneriyoruz ancak şeker hastalarının bu besinleri tüketirken dikkatli olmaları konusunda uyarıyoruz. Hele insülin kullanıyorsa tamamen yasaklıyoruz. Şeker içeriği yüksek olan meyvelerin süt, yoğurt gibi besinlerle birlikte tüketilmesi gerektiğini söylüyoruz.

Sıcak havalarda ağır yağlı yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini söyleyen Bahtiyar, “Yağlı yiyecekler, kızartmalar, ağır yemekler bu dönemde önemli sorunlar yaratıyor. Çünkü midenin sindirim bölümünde hazımsızlık sorunlarına yol açabileceği gibi şeker ve tansiyon dengesini de oynayabilir. Örneğin süt salkımı, sıcakta uzun süre kaldığında bozulabilen salkımdır. Salça da birebir formda çok çabuk bozulabilen bir eserdir. Domates salçası ile yapılan yemekleri buzdolabında saklamanızı öneririz. Yaz aylarında yemekler piştikten sonra hızlıca tüketilmeli, tüketilmiyorsa biraz ısıtıldıktan sonra dolaba kaldırılmalıdır. Sıcak havalarda yiyeceklerdeki mikroplar çok daha hızlı ürerler. Yaz aylarında sütlü veya salçalı yemekler yapmaktan kaçının. Zeytinyağlı sebze yemekleri daha çok yapılmalı. Kafein tüketimimizi mümkün olduğunca azaltmalıyız. Meyve ve sebzeleri tüketeceğimiz suya ekleyebiliriz. Detoks suları yapıp tüketebiliriz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu