Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanı Nabati, “Türkiye Yüzyıl Zirvesi ve Para Sohbetleri” programında konuştu: (1)

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Ekonomi Modelin aynı zamanda üretim odaklı ve kapsayıcı bir büyüme ile inşa etmeye devam ettikleri güçlü geleceğin Türk Yüzyılının da teminatı olduğunu belirterek, “Yatırım, istihdam, üretim ve ihracatta birlikte atılımlar yapmaya devam ederken, bundan sonra da yolumuza devam edeceğiz. ülkemizi bu kulvarların her birinde çok daha ileriye taşımak.” Beraber taşıyacağız.” dedi.

Bakan Nebati, “Türkiye’nin Asrın Zirvesi ve Para Sohbetleri” başlıklı programda yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Türkiye Yüzyılı vizyonunun bir bütün olarak özünde ülkenin Gelecek Mücadelesi olduğunu belirtti. 100 yıl önce milletin her ferdi ile İstiklal Çabası yapılmıştır.

Salgın hastalıklar, savaş, gıda ve enerji krizleri, resesyon beklentileri, iklim krizi ve jeopolitik gerilimlerin yaşandığı bir dönemde bile ekonominin neredeyse tüm makro göstergelerde diğer ülkelerden olumlu ayrışarak güçlenmeye devam ettiğini vurgulayan Nebati, Türkiye’nin en iyi durumda olacağını söyledi. 2022’nin ilk 3 ayında pek çok gelişmiş ülkeyi geride bırakarak yüzde 6,2 büyümeyi başardığını belirtti.

Makine teçhizat yatırımlarındaki sürekli büyümeyi 3 yıla çıkarmayı başardıklarını belirten Nebati, yatırımların GSYİH’ya oranının 2002’de yüzde 17,1’den 2021’de yüzde 25,2’ye çıktığını söyledi. Milli gelirimiz artık faiz değil yatırım diyor. Bakıyor. Bakan kim? Uzmanlar.” dedi.

Faiz giderlerinin bütçe içindeki payının 2002’de yüzde 43’ten bugün yüzde 10’a düşürülmesi sayesinde eğitime, sağlığa ve ulaşıma çok daha fazla kaynak ayırmaları, yatırım harcamalarının sadece bir kısmının ekonomiye kazandırılmasını gündeme getirdi. bütçede faiz giderlerinden daha düşüktür. Üstlerini örtmeye çalıştıklarını belirten Nebati, şunları söyledi:

“Finansal istikrarı güçlendirmek için Döviz Korumalı Mevduat ve Katılma Hesaplarını uygulamaya koyduğumuzda ‘Hazine’nin altına dinamit koydunuz, mali disiplini bozdunuz’ dediler. , bütçemiz son yılların en iyi performanslarından birine ulaştı.2022 yılını konuşalım.Uyguladığımız politikalar ile faiz oranını yani milli gelirin bütçedeki payını daha da aşağı çekeceğiz.Yine vatandaşımızın tasarrufunda bulunsun. Düşük faiz ortamında yatırıma yönelin, muhalefet faiz lobilerinin sözcülüğünü yapmaya devam ederken, ülkemizin refahı daha da artacak diyoruz.Muhalefetle aramızdaki temel fark da bu. uyguladığımız bu politikalardan son dönemde sanayi katma değerinin GSYİH içindeki payı önemli ölçüde arttı.Büyüme, yatırım ve ihracat artışları Yıl 2022. 2022 yılı. Ülkemizde istihdam edilen kişi sayısı 31,6 milyon kişi ile tarihi zirvesine ulaştı. sıkıntılı yıllardan 2022 yılından bahsediyoruz. Bu kadar oturup konuşmak, bu kadar münakaşa etmek olmaz. İhracatta rekorlarımız geride kalmıyor. Bugün Ocak ayı ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,4 artarak 19,4 milyar dolar ile en yüksek Ocak ayı rakamına ulaştı. Böylece yıllıklandırılmış ihracatımız 256 milyar dolara yükseldi.

Rusya-Ukrayna Savaşı’na rağmen turizmde tarihi zirveleri aşmayı başardıklarını anlatan Nebati, 2022’de 46.3 milyar dolarlık turizm gelirleri ile 2019’da turizmin altın yılının üzerinde performans sergilediklerini söyledi. ülkenin potansiyeli.

“İnşallah enflasyonu daha da aşağıya çekeceğiz”

Bakan Nebati şöyle devam etti:

“Ülkemizin elde ettiği başarıların her adımı, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın güçlü ve vizyoner liderliği ile örülmüş ve inşa edilmiştir. Bunun aksini kimse iddia edemez. Aslında Türkiye Ekonomi Modeli, birlikte inşa etmeye devam ettiğimiz güçlü geleceğimizi temsil etmektedir. üretim odaklı ve kapsayıcı bir büyüme, diğer bir deyişle Türkiye’nin Yüzyılının da teminatıdır.Yatırım, istihdam, üretim ve ihracatta atılımları birlikte gerçekleştirmeye devam ederken, her birinde ülkemizi hep birlikte çok daha ileriye taşıyacağız. Öte yandan 2022 yılını küresel şokların gölgesinde yüksek enflasyonla geçirmiş olsak da aldığımız tedbirler ve beklentilerdeki iyileşme ile Kasım ayında gerilemeye başladı.Bu eğilim Aralık ayında da artarak devam etti. Kasım’da boynunu Aralık’ta da sırtını kırdık.İşte bu böyle.Milletimiz ve ekonomideki tüm paydaşlarımızla birlikte çaba göstererek hep yukarıya çevirmeyi başardık. Enflasyonda düşüş eğilimi. Enflasyonu inşallah çok daha aşağılara çekeceğiz. Türk Ekonomik Modeli kapsamında aktif güçlendirme ve teşvik programları uygulamaya devam ediyoruz. Gençlerimizden, kadınlarımıza, esnafımıza, çiftçimize, sanayicimize, turizmcimize kadar üreten, istihdam yaratan, ülkemize değer katan herkesin yanında olmaya devam ediyoruz.”

Seçici kredi politikalarıyla tüm kaynakları verimli alanlara yönlendirme konusunda çok dikkatli olduklarını belirten Nebati, 2022’deki ticari kredi artışının yüzde 33’ünün imalat sanayine tahsis edilen kredilerden, yüzde 20’sinin ise sanayiye tahsis edilen kredilerden sağlandığını söyledi. ticaret sektörü. Erişimlerini büyük ölçüde kolaylaştıran kefalet imkanlarını her zaman artırdıklarını ve son dönemde 14 KGF paketi ile 250 milyar TL’lik kredi bedeli sunduklarını, bu nedenle krediye ulaşmakta zorlanan firmalara öncelik verdiklerini de kaydetti. teminat sorunları ve kimseyi geride bırakmadıklarını.

Bakan Nebati ise geçtiğimiz günlerde açıkladıkları Katılım Finansmanı Garanti Fonu kararnamesinin yayınlandığını belirterek, çiftçi, sanayici ve esnafın her türlü talebini karşılamaya hazır olduklarını ifade etti.

Nebati, vatandaşın ve ekonominin ihtiyaçlarını dikkate alarak kamu yükümlülüklerine ödeme kolaylığı getiren Kanun Teklifini de TBMM’ye gönderdiklerini belirterek, Plan ve Bütçe Kurulu, Genel Kurul’da görüşülecek.

Vatandaşların yapılandırılmış borçlarını 4 yıl ve aylık taksitlerle 48 taksitle ödeyebileceklerini belirten Nebati, ödeme süresini uzun tuttuklarını ancak daha kısa sürede ödemek isteyenlere de avantajlar getirdiklerini söyledi:

“Yeniden yapılandırılan borçlar peşin ödenirse küçük oranlar uygulayarak hesapladığımız İç-ÜFE fiyatının yüzde 90’ından vazgeçiyoruz. Yapılandırılan borç idari para cezası ise asıl alacaktan yüzde 25 indirim yapıyoruz. Teklifte matrah artırımı ile hisse senedi, nakit ve ortaklardan alacak kayıtlarına yer veriliyor.Tashih imkanı sağlayan düzenlemelere de yer veriyoruz.Bu çalışma ile en değerli düzenlemelerden biri de ortakların borçlarını silmemizdir. 2 bin lirayı geçmemek üzere hangi türde olursa olsun vergi, ceza, faiz borcu olan vatandaşlarımızın rastgele bir uygulamaya gerek duymadan dönüşümlerden geçerken ülkemizi her bakımdan Türk Yüzyılına hazırlamaya devam ediyoruz. .”

İstanbul Finans Merkezi ile ilgili yasal düzenleme yaptıklarını belirten Nebati, merkezin önemini aktararak, “Türk Yüzyılına ve İstanbul’a yakışır bir finans merkezi. İstanbul Finans Teknoloji’yi kurarak IFC’yi de bir Fintech merkezi haline getiriyoruz. A.İstanbul’un hem yerli hem de yabancı yatırımcıların ilgisi ile bölgesel bir finans, ticaret ve teknoloji üssü haline geleceğine hep birlikte şahit olacağız.Bugün ayrıca muhteşem bir merkezde yer aldığı için iyi bir yatırım yaptığını da görecek. Önümüzdeki dönemde İstanbul da iştirak finansmanı alanında olacak.Orayı bir merkez haline getirmek ve iştiraki finans bölümünün gelişimini kesintisiz devam ettirmesi için çalışmalarımıza devam ediyoruz.Hazine ve Maliye Bakanlığımız olarak katılacağız. Bu kapsamda kurulacak olan Katılım Finansmanı Kefalet Şirketine %4 pay ile sahip olurken, dijital çözümler üretmeye devam ediyoruz. Klasik yatırım araçları için. Özellikle Darphanemiz tarafından Altın Sertifikası ihracımız bireysel yatırımcılarımız tarafından büyük ilgi ile karşılandı.” dedi.

(sürecek)

haber-dosemealti.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu