Kamu Mühendisleri Platformu İstanbul’da Harekete Geçiyor
HABER: ÇAĞATAN AKYOL – Kamera: SADIK KARAKULOĞLU
Kamu Mühendisleri Platformu üyeleri, özlük haklarının iyileştirilmesi talebiyle bugün İstanbul’da Kadıköy İskelesi önünde eylem yaptı. “Bilgi, birikim ve tecrübelerimizi değerlendirerek, mühendislik mesleğinin gerektirdiği unvan, yetki, kapsam, çalışma koşulları, kariyer basamakları, meslekte uzmanlaşma ve mesleki gelişimini düzenlemek amacıyla ‘Mühendislik Mesleği Kanunu’ talep ediyoruz. özel uzmanlık” denildi.
Kamu Mühendisleri Platformu üyeleri, özlük haklarının iyileştirilmesi talebiyle bugün İstanbul Kadıköy İskelesi önünde eylem yaptı. Talepleri yazılı pankart ve pankartlar taşıyan kamu mühendisleri adına hazırlanan ortak bildiriyi Vedat Yılmaz okudu. Meslek bazında yapılan düzenlemelerin hiyerarşik yapıyı bozan fiyat eşitsizliğine, statülerin ortasındaki huzurun olumsuz yönde değişmesine, bazı unvanların olumlu yönde ayrılmasına ve yapamayanların geri kalmasına neden olduğunu vurgulayan Prof. Kamuoyu oluşturan Yılmaz, şunları söyledi:
“KAMU MÜHENDİSLERİNİN GELİRLERİ, Amirlerinin ÇALIŞANLARINDAN DAHA DÜŞÜK: Bu nedenle kamu mühendisleri, eşdeğer gördükleri mesleklerin ve diğer birçok mesleğin gelir açısından çok gerisinde kalmışlardır. Hatta amiri olduğu çalışandan çok daha düşük bir geliri var. Kamu mühendisleri en çok mağdur edilen meslek kümesi olmuştur. Yıllardır hakları teslim edilmiyor. 7. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde mühendisleri temsilen toplu iş sözleşmesi masasına oturanların yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi bekleniyor. Kamu mühendislerinin mağduriyetlerini gidermemekle birlikte kamuya ilişkin toplu iş sözleşmelerinde yer alan ‘131. madde: teknik sorumluluk ek ödemesi, 132. madde: meslek hukuku, 61. madde: özel hizmet tazminatı, 74. madde: ek ödeme oranları’ hususları mühendisler tam olarak kabul edilmelidir. Yeniden hizmet şubeleri için tekliflerin mühendislere ek ödemeler içerdiğini görüyoruz. Mühendisler olarak bu ödemeleri yetersiz bulsak da tüm konuların kabulünü teklif edildiği gibi ancak iyileştirmeler tarafında atılan ilk adımın bir modülü olarak kabul edebiliriz. Umalım ki mühendisler bir sonraki toplu sözleşmede hak ettikleri iyileştirmeleri alsınlar.
HAK OLDUĞUMUZ ŞEYİ İSTİYORUZ: Devlet mühendisleri olarak ülkemizin kalkınması ve çağının ilerisinde olması için gece gündüz önemli sorumluluklar alıyor, hakkımız olanı yetkililerden talep ediyoruz. Toplu sözleşme masasından beklentimiz yıllardır verilmeyen haklarımızın emekleridir. Haklarımızın teslim edilmesidir. Mühendislere hak ettikleri fiyatı vermek. Kaybettiğimiz prestij, kazanmadan masadan kalkmamaktır. Mali ve özlük haklarımızın yumuşatılmasıdır. Yasalaşması gereken konularda önerilen ve kabul edilen konuların yasalaşması için mühendislerin temsilcilerinden gerekli çabayı göstermeleri beklenmektedir. Kamuda çalışan tüm mühendisler için, Türkiye’de oluşan bu gelir eşitsizliğini ortadan kaldırmak için gösterdikleri büyük sorumluluk ve özverili çalışmalara karşılık, ‘teknik sorumluluk ödemesi’ adı altında yeni bir ödeme kaleminin oluşturulmasını talep ediyoruz. Meslek kümelerinin ortasında.
TÜM KAZANIMLARININ EMEKLİLİĞE YAKINLANMASINI İSTİYORUZ: Özel uzmanlık gerektiren mühendislik mesleğinin unvan, yetki, kapsam, çalışma koşulları, meslek basamakları, meslekte uzmanlaşma ve mesleki gelişimini düzenlemek amacıyla bilgi, birikim ve tecrübelerimizi değerlendirmek amacıyla ‘Mühendislik Mesleği Kanunu’ talep ediyoruz. Ocak ve Temmuz aylarında yapılan maaş zam düzenlemeleri genel düzenlemeler olduğu için kamu mühendisleri üzerinde bir etkisi olmamakla birlikte meslekler arasındaki gelir uçurumunun daha da açılmasına neden olmuştur. Kamu mühendislerinin gelirlerinin yakın zamana kadar benzer gelir düzeyine sahip ve kamuda mühendislerle eşdeğer görülen mesleklerin gelir düzeyine yükseltilmesini talep ediyoruz. Tüm kazanımların emekliliğe yansıtılmasını ve emekli mühendisler için ek emeklilik düzenlemesi yapılmasını talep ediyoruz. Mühendislerin, mimarların, şehir plancılarının, peyzaj mimarlarının, iç mimarların ve kamudan emekli olanların mağduriyetlerinin giderilmesi, sorunlarının çözülmesi ve haklı taleplerin karşılanması için devlet yetkililerine çağrıda bulunuyoruz.”